چاپگر جوهر افشان چیست؟
چاپگر جوهر افشان، یکی دیگر از دستگاههای چاپ میباشد. که با پخش کردن قطرات جوهر به روی کاغذ تصاویر دیجیتالی به وجود میآورد. دستگاه چاپگر جوهر افشان اولین بار توسط یک شخص ژاپنی به نام ایچیرو اندی در سال 1950 میلادی اختراع شد. در سال 1970 دو شرکت اپسون و هیولت پاکارد توانستند چاپگرهایی که تصاویر دیجیتالی از طریق کامپیوتر چاپ میکنند را توسعه دهند.
چاپگرهای جوهر افشان به دو طبقه تقسیم میشوند:
1. چاپگر اداری یا خانگی: در چاپگرهای خانگی کاغذ و هد چاپگر حرکت میکنند.
2. چاپگر صنعتی: در چاپگرهای صنعتی، هد ثابت و محصول از زیر هد عبور میکند.
در این نوع چاپگرها از مخزنی برای نگه داری رنگ و جوهر به نام کاتریج استفاده میشود؛ کاتریج به روی محصول قرار میگیرد، جوهر از نازلهای ریزی خارج شده و روی صفحه میریزد؛ بدین صورت عملیات چاپ صورت میگیرد. چاپگرهای جوهر افشان نسبت به دیگر چاپگرها از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه هستند و سرعت عملکرد بالایی دارند. شاید یکی از مهمترین دلایل رشد و گسترش سریع دستگاههای چاپگر جوهر افشان قیمت مناسب آن است.
قطعات اصلی چاپگر جوهر افشان
هد، یکی از مهمترین قطعات چاپگر جوهر افشان میباشد. هد دارای تعداد زیادی افشانک بوده که قطرات ریز جوهر از آن خارج میشوند.
برد اصلی
برد اصلی در واقع وظیفه کنترل و هدایت تمام عملیات چاپ در چاپگر جوهر افشان را به عهده دارد. به کمک برد اصلی اطلاعات لازم از کامپیوتر به روی صفحه محصول چاپ میشود.
منبع تغذیه
منبع تغذیه چاپگرهای جوهر افشان همانند چاپگرهای سوزنی میباشد و تنها تفاوت میان آن دو در تامین ولتاژ لازم برای کارکرد هد در چاپگر است.
کاتریج
همان طور که قبلا گفته شد،در چاپگرهای جوهر افشان از کاتریج به عنوان مخزن برای نگه داری جوهر استفاده میشود، که بیشتر چاپگرهای امروزی دارای چهار کاتریج میباشند که هر کدام یکی از سه جوهر اصلی قرمز، مشکی، آبی، زرد نگه میدارند.
کلاهک پمپ
در چاپگرهای جوهر افشان برای جلوگیری از خشک شدن نازل و پاک کردن هد از کلاهک پمپ استفاده میشود. برای پاک کردن هد سه حالت وجود دارد که عبارتند از:
: برای مقادیر زیاد جوهر استفاده میشود.Normal
: برای مقادیر زیاد جوهر استفاده میشود.Forced
: سرعت کارکرد بسیار بالاست.Open
سیستم تثبیت
برای اطمینان خاطر از ثبات و استقامت هد در هنگام حرکت از یک میله تثبیت کننده استفاده میشود.
حرکت هد
چاپگرهای جوهر افشان همانند چاپگرهای سوزنی برای به حرکت درآوردن سیستم هد از یک متور مخصوص کمک گرفته میشود. سیستم هد به واسطه یک تسمه به متور وصل میشود سپس با به حرکت درآمدن تسمه هد نیز شروع به حرکت میکند.

نحوه عمل چاپگرهای جوهر افشان
1. در اولین مرحله اطلاعات توسط نرم افزار مرتبط به درایور چاپگر فرستاده میشود. درایور وظیفه دارد اطلاعات دریافتی را به گونهای که برای چاپگر قابل فهم باشد ترجمه کرده سپس در اختیار چاپگر قرار داده میشود.
2. در دومین مرحله چاپگر اطلاعات دریافتی از نرم افزار را در یک بافر ذخیره میکند.
3. در سومین مرحله مدار هدایت کننده با فعال کردن متور، کاغذ مورد نیاز برای چاپ را در محل مناسب مستقر مینماید.
4. در چهارمین مرحله بعد از استقرار کاغذ در محل، متور به کمک تسمه مربوطه باعث به حرکت درآمدن سیستم هد در طول صفحه میشود. در این قسمت قطرات ریز جوهر از طریق افشانکها خارج شده و به روی کاغذ نوشته میشود.
5. در آخرین مرحله زمانی که عملیات چاپ به پایان رسید، به منظور جلوگیری از آسیبهای احتمالی هد پارک میشود. اگر چاپگری به مدت زمان زیادی کارنکند به صورت اتوماتیک عملیات پاکسازی آغاز میشود.